Често задавани въпроси

За гайдата

Гайди има по цял свят. Включително в близките ни страни - Македония (много близа до каба гайдата), Сърбия, Гърция (поне 2 вида), Румъния. България е една от страните с широко разпространена гайдарска традиция и може да се похвали с групови изпълнения от над 400 гайдаря. Шотландската гайда е популярна и в САЩ, а от там в цял свят. Шотландски гайди се правят вече и в Китай. Повече за видовете гайди има тук: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_bagpipes
Основното, което отличава каба гайдата от другите гайди в България е че идва от Родопите, има по-нисък звук, специфична "кривка" и шестоъгълен профил на гайденицата. Обикновено меха и е по-голям. В повечето случаи гайдата се състои от мях (торба пълна с въздух), гайденица (държи се с ръцете и възпроизвежда основната мелодия) и бручило (ручило, drone. което издава нисък и постоянен звук). По цял свят съществуват гайди, които имат по няколко бручила и гайденици, които се надуват с духало (bellows). Има гайди, които са толкова сложни, че само майсторът им може да свири на тях. Електронните гайди също са на лице. В България гайдите са разделени основно на джура гайда и каба гайда. Родопската каба гайда е типичен представител на балканската гайда - едно бручило, мърморка на гайденицата (малка дупчица, която позволява свирене в минорма и мажорна гама). Традиционно каба гайдата се изработва с естествени материали. Това я прави с благо и дълбоко зчучене за сметка на трудната поддръжка. По-често е използвана като солов инструмент или съпровод на пеене.
Най-важното нещо преди да предприемете покупка е да ни попитате. Чести са случаите, когато подлъгани от по-ниската цена, хората купуват гайди, които не ставата дори за украшение на стена. Има 3 категории майстори, които правят каба гайда: 1) използващи традиционния начин; 2) майстори на джура гайда, които изработват и каба гайда 3) такива, които трудно могат да се нарекат майстори. Ние препоръчваме майстори от първата категория.
Има. Правят се от синтетични материали. Ключови моменти при гайдите с животинска кожа.
 • Миризма. Особено новите гайди миришат силно. Тази миризма с времето отслабва. Сравнена с усещането докато свири гайдата този факт остава на заден план.
 • Нараняване на животни. Меха на гайдата се прави от кожа на коза/яре. Кожата е отпадъчен продукт, който ако не се използва за гайда обикновено се изхръля. За тези, които вярват, че при убийството на животното се натрупва лоша енергия, нашият отговор е, че тази лоша енергия се изчиства с музиката на гайдата и със солта, в която кожата стои преди да се използва.
 • Синтетични материи. Спорен е въпросът дали използването на синтетични материи, които не се разграждат е добра практика. Използването им води и до редица усложнения в устройството на гайдата. Губейки простотата, губим и красотата.
 • Наличност. За съжаление става все по-трудно да се намират качествени материали от животни - кожи от коза и рог от едър добитък.

За ученето на гайда

Не. Независимо дали човек е свирил на музикален инструмент преди да се захване с гайдата, дали има 'слух' (всеки има слух, въпросът е колко е развит и осъзнат). Като учители нашето мото е: Всеки може да се научи да свири на гайда. Постоянство и търпение.
Няколко години обикновено са достатъчни за да зазвучи добре гайдата на начинаещия гайдар. Ученето на гайда продължава цял живот.
 1. Снабдете се с гайда. Попитайте ни преди да купите. При нас можете и да опитате да свирите на гайда с нашите учебни гайди.
 2. Намерете си учител. Най-добрия начин да се научите е да имате учител на живо. Тук има списък с такива. Ако не намирате нещо подходящо можете да пробвате с онлайн уроци или с нашите безплатни материали за самоучене.
 3. Осигурете си място за свирене. Мислете и за хората около вас. Особено в началото гайдите не звучат добре. Всеки е добре дошъл да свири при нас.

За проекта

Проектът има няколко посоки:
 1. Материали за самообучение. Разработили сме система от 4 нива на обучение по каба гайда. Имаме нотирани над 50 песни за каба гайда и продължаваме да нориаме всеки ден. Имаме заснети над 50 видео урока и продължаваме да заснемаме още. Превеждаме статии и книга-наръчник.
 2. Онлай уроци. В момента имаме общо около 10 ученика от цял свят. Да започнат чакат още толкова. В процес сме на разрастване на екипа си от учители, които да помогнат да отговорим на нарастващия интерес.
 3. Занимания с деца. Провели сме над 20 занимания с деца, включително и един голям концерт с над 60 деца, родители и имаме около 5 деца ученици по каба гайда. За работилницте с гайда сме разработили програма от занимания и игри с помощта на специалисти в областта.
 4. Уроци на живо. Разработената система за самообучение успешно прилагаме и в програмата ни за обучение на живо. Поради големия интерес и недостига на учители разработваме система за общо учене. В нея участват всички - учителите стават ученици и учениците - учители. Имаме няколко учебни гайди, които начинаещите могат да ползват за проба или докато чакат изработката на личните им гайди.
 5. Общност от почитатели. Имаме Facebook, Email група, Slack канал, форум и карта на почитатели по цял свят.
 6. Гайдарски състав Кайнак. Съставът има зад гърба си няколко участия на важни международни събития. Предстоят турнета и презентации по цял свят.
Няколко са начините:
Нагоре и напред.
 1. Първата ни цел е да изградим устойчив модел на съществуване.
 2. После ще се превърнем в завършена платформа за онлайн обучение включваща пълен набор от учебни материали, автентично съдържание и достатъчно учители.
 3. Ще се фокусираме върху създаването на локални общности от почитатели на гайдата по цял свят.
Игрите са разработени с помощта на специалисти в областта на детското образование. Включват.
 1. Драматизации. Всички занимания протичат през една обща история, пресъздаваща приказка, притча, басня. По този начин предаваме учението за добродетелите.
 2. Групово пеене. С децата пеем заедно детски и фолклорни песни. По този начин развиваме любовта си. Развиваме и езиковите си умения.
 3. Танци. Развиваме физическото си тяло.
 4. Ритми. Учим математика.
 5. Групово свирене. Всички участници получават музикални инструменти. Учим чрез преживяване.
 6. Сетива. Заедно тренираме слух докато слушаме гайдата, зрение, обоняние и допир, докато докато я сглабяме.
 7. Емоции. За да сме спокойни, заниманията започват със стоене в тишина.
Комерсиална част в проекта е:
 1. Даваме онлайн уроци и такива на живо.
 2. Помагаме на чужденци да си поръчат качествени инструменти.
 3. Свирим на тържества, фестивали, събития.
Вярваме, че една инициатива да е устойчива тя трябва да има финансова стабилност. За да можем да привлечем хора, които да ни помагат ние се нуждаем от доказан модел, който генерира приходи. Попитайте ни ако искате за знаете повече подробности.
Задайте своя въпрос